Kasza jaglana z gruszką, białym serem i żurawiną - Dieta Indywidualna - zdrowe i skuteczne odchudzanie

Idź do spisu treści

Menu główne:

Kasza jaglana z gruszką, białym serem i żurawiną

Przepisy > Śniadania

Kasza jaglana z gruszką, białym serem i żurawiną 340 kcal

  • kasza jaglana 40g 3 pełne łyżki - masa sucha
  • gruszka 180g sztuka średnia
  • ser twarogowy chudy 50g 2 plastry
  • żurawina suszona 12g pełna łyżka
  • masło 3g płaska łyżeczka
  • szczypta soli
  • cynamon lub mieszanka przypraw do jabłecznika (cynamon, skórka cytrynowa, goździki, imbir)
  • starty imbir - na czubek noża - niekoniecznie
  • łyżeczka soku z cytryny

Kaszę wysypać na sitko, przepłukać zimną wodą i wrzucić do małej ilości gotującej się wody. Dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu około 10 minut. Gruszkę pokroić w kostkę. Odłożyć kilka cząstek do dekoracji i skropić sokiem z cytryny by gruszka nie ściemniała.
Pozostałe cząstki gruszki przełożyć do drugiego garnka i razem z żurawiną poddusić w małej ilości wody (około 3-4 łyżek). Po 10 minutach gotowania kaszy, przełożyć kaszę do garnka z gruszką i żurawiną. Dodać przyprawy, imbir, masło i gotować jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając. Gdy kasza zmięknie, przykryć garnek pokrywką i pozostawić do całkowitego wchłonięcia wody przez ziarenka kaszy.
Kaszę z owocami przełożyć do miseczki dokładając rozdrobniony ser twarogowy - wymieszany z całością wygląda mniej apetycznie.
Na wierzchu dania ułożyć wcześniej odłożone cząstki gruszki.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego